Cultuur

 

 

De Spaanse cultuur is door eeuwenlange invloed van het rooms-katholicisme op kunst en het persoonlijke leven van de Spanjaarden dan ook erg beïnvloed door deze religie. De kerk verliest net als in vele andere ontwikkelde landen in aanzien, toch wordt 95% van de Spanjaarden rooms-katholiek genoemd. Uit traditie wordt er nog massaal deelgenomen aan de vele religieuze feesten. Spanje heeft een groot aantal bekende kunstenaars voortgebracht, waarvan Salvador Dalí en Antonio Gaudí waarschijnlijk de bekendste zijn. De Spaanse cultuur heeft een aantal onmiskenbare zinnenprikkelende kenmerken die u als overwinteraar zeer zeker op prijs zult stellen. Een aantal van deze kenmerken willen wij u niet onthouden.

Siësta: De Siësta is het moment van de dag waarop de Spanjaarden uitgebreid de tijd nemen om te eten en tot rust te komen. Vooral in de zomers genieten de inwoners van hun Siësta. In heel Spanje is de standaard siësta tijd in de middag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Vele winkels zijn rond die tijd dan ook gesloten, behalve in de centra van de grote steden,daar zijn de winkels meestal 6 dagen per week geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur. Een gemiddelde werkdag in Spanje ziet er dan ook anders uit dan in de rest van Europa. Men werkt ongeveer van 10.00 uur tot 14.00 uur en vervolgens van ongeveer 17.00 uur tot 21.00 uur. Ondanks een voorstel in 2005 om de siësta af te schaffen, zegeviert de siësta in Spanje tot op heden nog altijd.

Feestdagen: Vallen de feestdagen in Nederland meestal in de wintermaanden; in Spanje worden een relatief groter aantal feestdagen op uitbundige wijze verspreid over het jaar gevierd. De vele officiële regionale feestdagen zijn lastig samen te vatten en worden uitgebreid gevierd. De grootst gevierde en meest bekende regionale feestdagen die u als overwinteraar kunt bijwonen zijn de volgende: "El Pilar" in Zaragoza Op 12 oktober viert men in Zaragoza het traditionele "El Pilar" festival. Ter ere van de maagd Pilar wordt Zaragoza gevuld met muziek, parades, bloemen en theater. Op de plek van de El Pilar kathedraal op het Plaza del Pilar worden duizenden bloemen neergelegd. Dit is één van de populairste feesten in Spanje en mag u tijdens het overwinteren zeker niet missen! "Carnaval" in Cadíz, Sitges en Tenerife Carnaval in Spanje evenaart wat betreft spektakel gemakkelijk het Braziliaanse of Venetiaanse carnaval. Carnava vindt eind februari/ begin maart plaats, afhankelijk van de liturgische kalender. De kerk heeft het, van origine heidens, lentefeest overgenomen in een poging de excessen die plaatsvonden in de voorbereiding erop in te dammen. Tegenwoordig heeft carnaval in Spanje een andere, speciale betekenis. Tijdens de dictatuur van Franco was het veertig jaar lang verboden Carnaval te vieren. Na deze periode werd Carnaval gelukkig in ere hersteld. Door het gehele land vinden optochten plaats, mensen zijn volledig in carnavalskostuum gekleed, inclusief de prachtige maskers. Met vele pronkstoeten en muziek is carnaval in Spanje compleet. Een feest voor het oog en oor van de overwinteraar!

Sport: Één van de meest belangrijke en populairste sporten in Spanje is het voetbal. De bekende voetbalclubs Rea Madrid en FC Barcelona zullen u bekend in de oren klinken. Deze clubs spelen op een hoog niveau in Europa en het nationale voetbalelftal heeft veel getalenteerde spelers. Na voetbal komt basketbal op de tweede plaats als populairste sport. Ook deze sport wordt in Spanje op hoog niveau beoefend. Het nationale basketbalteam werd in 2006 zelfs wereldkampioen. Bent u naast overwinteraar ook een sportliefhebber, dan zal een bezoekje aan bijvoorbeeld één van de prachtige voetbalstadions u zeker aanspreken.